Geschiedenis van Communicatie// reclame

Geschiedenis van Communicatie

Waar komt reclame vandaan? Waar liggen de roots van het vak? En hoe heeft de commerciële communicatie zich in de afgelopen decennia ontwikkeld? Hieronder treft u een overzicht aan dat in vogelvlucht de belangrijkste tendensen in de reclame vanaf de 19e eeuw behandelt. Klik op de jaartallen als u meer wilt lezen.
Reclame is zo oud als de mensheid. Het duurt echter tot de 19e eeuw voordat reclame economisch van belang wordt. Kwakzalvers staan aan de wieg van de reclame. Al snel dienen zich ook de eerste reclamebureaus aan.
In de tweede helft van de 19e eeuw wint reclame aan belang. Het merkartikel komt op en de hoeveelheid reclame stijgt. Maar veel aanzien heeft reclame nog niet.
Begin 20e eeuw komt er enige ordening in het reclamevak. Organisaties als de NDP en de VEA zetten zich in voor regulering. Reclame wordt professioneler. Het reclamebureau plaatst niet alleen advertenties, maar maakt ook campagnes. Ook kunstenaars worden actief in de reclame.
De crisis van de jaren dertig raakt ook de reclame. Reclamemakers zoeken de oplossing onder meer in collectieve campagnes. Er raken nieuwe technieken in zwang, zoals de fotografie. Reclame krijgt een wetenschappelijk tintje.
De oorlog heeft ingrijpende gevolgen voor de reclame. Het volume aan advertenties daalt dramatisch. Bovendien wordt reclame door de bezetter aan strenge restricties onderworpen. Toch blijven bedrijven actief met voorlichtende reclame.
Na de oorlog herstelt de reclamebranche zich snel. Er wordt in de jaren vijftig ‘brave’ reclame gemaakt. Het vak krijgt meer aanzien. Adverteerders en bureaumensen maken kennis met het uit Amerika overgewaaide fenomeen ‘marketing’.
De ‘sixties’ gaan aan de reclame niet voorbij. De jeugd wordt als doelgroep ontdekt. In het vak meldt zich een jonge generatie, die kiest voor creativiteit. Amerikaanse reclamebureaus komen naar Nederland en tv-reclame wordt ingevoerd.
Reclame krijgt veel kritiek in de jaren zeventig. Reclamemakers verweren zich of stappen het vak uit. Maar de jaren zeventig zijn ook een tijd waarin het peil van het vak stijgt: reclame begint leuk te worden.
De jaren tachtig zijn de jaren van lifestyle en yup. De kritiek ebt weg. Reclame verzakelijkt. Nieuwe disciplines, zoals direct mail en sales promotion, worden steeds belangrijker.
Nederland maakt kennis met commerciële tv. In reactie op de groeiende hoeveelheid reclame komt ‘shockvertising’ op. De reclamebranche internationaliseert. Het werk van Nederlandse reclamemakers krijgt internationale waardering.
Begin 21e eeuw is reclame economisch van groot belang. Het aanbod aan reclamemiddelen neemt toe, en vooral internet groeit sterk. De consument van nu is kritisch en maakt zelf uit welke reclame de moeite waard is. Communicatie is niet meer weg te denken uit onze samenleving.
Link.

Communicatie …

 

Communicatie in de toekomst

Misschien gaan wij later wel heel anders communiceren,

Dan zit je later misschien wel in een lucht auto of fiets met iemand te praten over wat je gister wel niet allemaal hebt mee gemaakt in je huis waar je kan zweven! 🙂

En kun je op de computer van alles met je computer doen, je kunt elkaar bijvoorbeeld echt aanraken op de computer:)

Dit is nu fantastie, maar straks werkelijkheid.

Hoe was communicatie vroeger?

Vroeger stuurde mensen brieven naar elkaar, vooral in de middeleeuwen.

Ook dit zijn een paar voorbeelden:

  • Rooksignalen
  • Spijkerschrift
  • Morsencode
  • Hierogliefen
  • In de oorlog (II WO) deden ze het met een speciale radiozender.

Verschillende webcommunicatie

Hier onder zie je allemaal webcommunicaties waarmee je kan communiceren met je vrieden.

  • Hyves
  • Twitter
  • Facebook
  • Msn
  • Ebuddy
  • Youtube, filmpes aan mensen delen met een boodschap.

Wat is webcommunicatie?

Webcommunicatie, is communiceren op internet, bijvoorbeeld Hyves,
Bijvoorbeeld:

  • Bericht posten
  • Chatten
  • Tweets
  • Krabbeltjes